Skip to main content

Zpráva o aktuální situaci v Guineji

03.04.2007

Mílí přátelé,
v polovině února jsme vás informovali o složité společensko-politické situaci v Guineji a požádali vás, abyste se též zapojili do akcí, které měly napomoci nenásilnému vyřešení krize.
Kromě demonstrace na podporu guinejských obyvatel, kt

Situace v Guineji
Mílí přátelé,
v polovině února jsme vás informovali o složité společensko-politické situaci v Guineji a požádali vás, abyste se též zapojili do akcí, které měly napomoci nenásilnému vyřešení krize.
Kromě demonstrace na podporu guinejských obyvatel, které se někteří z vás zúčastnili, mnozí také zaslali dopis českému ministru zahraničí s žádostí o maximální možnou diplomatickou intervenci. Dopisů dorazilo na 400. Diky!
Leden i únor v Guineji poznamenaly dvě generální stávky, násilnosti, střety mezi demonstranty a guinejskou policií... Tlak mezinárodního společenství přiměl guinejskou vládu upustit od násilného potlačování snah o změnu a přijmout požadavky občanské společnosti. 23. února byl zrušen výjimečný stav, poté byla organizátory přerušena stávka a prezident jmenoval nového předsedu vlády Lansanu Kouyatého, jednoho z kandidátů navrhovaných opozicí. Avšak teprve tuto středu 28.3. byla jmenována nová, dlouho očekávaná vláda. Žádný z ministrů není členem prezidentovy strany a vláda je tak obecně společností přijímána. Život v zemi se začal vracet do svých kolejí a my doufáme, že se nejedná jen o znamení jedné překonané krize, ale že jde o začátek hlubších změn. Guinejcům přejeme hodně síly na cestě změn v jejich zemi.

S pozdravem
Táňa Bednářová
tel: 604983875, www.novyhumanismus.cz

Na výzvy, které jsme zaslali oficielním českým institucím zareagovalo mimo jiné i Ministerstvo zahraničních věcí ČR a po osobním setkání s panem mgr. Lorencem, vedoucím oddělení afr v odboru Blízkého východu a Afriky, připravilo MZVČR následující odpověď:

Vážení návštěvníci webových stránek Humanistického centra, v nedávné minulosti jste se mnozí obrátili množstvím individuálních dopisů na představitele České republiky s přáním, aby Česká republika aktivně vystoupila na obranu základních lidských práv a svobod v Guinei Conakry. Jsem oprávněn Vám touto formou, která byla s ohledem na množství zaslaných dopisů a po dohodě s pí. Bc. Lucií Chocholatou z Humanistického centra Dialog (Praha) dohodnuta, sdělit níže připojené stanovisko...(viz též v příloze, pozn. HCD). Ministerstvo zahraničních věcí České republiky se velice váží aktivit českých občanů ve složité oblasti zemí subsaharské Afriky, zvláště jsme ocenili zájem dětí ze základních škol, neboť jejich konkrétní zájem je pro nás výrazem nejenom výuky k občanskému uvědomění, ale především k pochopení sounáležitosti a provázanosti problémů současného světa, kdy neutěšená situace ve vzdálených zemích se i nás vždy do jisté míry přímo dotýká. Z uvedeného důvodu zasíláme též dopis ředitele odboru Blízkého východu a Afriky RNDr. J. Rychtara na ZŠ Nymburk.

Z důvodů kapacitních a rozpočtových však není možno, abychom odpovídali na každý jednotlivý dopis. Věříme proto, že všichni, kteří oslovili jednotným textem p. prezidenta, resp. p. premiéra, pány poslance či senátory, resp. p. ministra zahraničních věcí přijmou s pochopením toto moderní a ekologické řešení, které bude navíc podpořeno zveřejněním textu stejného dopisu na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí.



Ještě jednou Vám, vážení občané, děkujeme za aktivní zájem a za pochopení.



Mgr. Viktor Lorenc

vedoucí oddělení afr v odboru Blízkého východu a Afriky

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky P r a h a





--------------------------------------------------------------------------------




Praha, dne 15.03.2007
Vážený pane, vážená paní,



z pověření ministra zahraničních věcí České republiky p. K. Schwarzenberga Vám děkuji za projevený zájem o současné neutěšené dění v Guinejské republice (Conakry). Váš zájem vnímám o to silněji, že se podílíte na projektu Humanistického hnutí „Kampaň lidské podpory“, působícím v Guinejské republice a že jste osobně implikován tak humánním způsobem, jakým je „Adopce afrických dětí – projekt pomoci na dálku“.



Ve Vašem dopise, který mi byl p. ministrem postoupen, vzpomínáte tradičních přátelských vztahů naší země s Guineou. Tato tradice skutečně existuje a jsme na ni hrdí a to i proto, že guinejští studenti patřili v minulosti k nejpočetnější skupině Afričanů studujících v Československu. Bohužel naše intervence se t.č. může omezit pouze na důrazné vystoupení českého reprezentanta v Evropské unii na pracovní skupině COHOM, která se zabývá dodržováním lidských práv se žádostí o zesílení společného tlaku vůči stávajícímu vedení Guineje, neboť naše velvyslanectví v Conakry bylo uzavřeno v roce 1994.



Prostřednictvím odboru, který řídím, jsem dal již pokyn stávajícímu akreditovanému velvyslanci České republiky v ghanské Akkře, aby zdůraznil na pravidelných koordinačních jednáních vedoucích diplomatických misí EU v Akkře jak naše oficiální znepokojení nad situací v Guineji, tak pozitivní tlak české veřejnosti, která je aktivně zainteresována v konkrétních programech v Guineji. Též pak na našem přání nalézt rychlé politické a nenásilné vyřešení stávající neúnosné situace v této zemi. Z jeho reakce vyplývá, že konzultace ke společnému postupu členských států EU v Guineji probíhá i v ghanské Akkře.



Využívám této příležitosti, abych Vás též informoval, že právě v součinnosti velvyslanectví České republiky s diplomatickými misemi dalších členských států EU se podařilo v pořádku evakuovat z Guineje několik českých občanů, kteří zde krátkodobě pobývali na studijním pobytu. Tuto informaci uvádím proto, aby bylo jasné, že česká diplomacie věnovala a věnuje bezpečnostní problematice a následnému vývoji v Guineji trvalou pozornost.



Závěrem dovolte, abych vyjádřil přesvědčení, že zárukou trvalého a účinného tlaku je společné působení členských států Evropské unie, které mají dostatečné ekonomické, bezpečnostní a politické nástroje k tomu, aby jejich uvážlivým využitím dosáhly námi všemi žádaného pozitivního výsledku. Jedním z prvních úspěchů je, nehledě na přetrvávající mocenský boj mezi stávkujícími odbory a režimem, zastavení krveprolití a s pomocí EU nastartování mediační mise ECOWAS, která si klade za cíl přivést všechny znesvářené strany k jednacímu stolu. Též jmenování nového předsedy vlády, který je přijatelnou osobou jak prezidentovi, tak představitelům opozice, odborů a většině obyvatelstva dává naději na relativně rychlé a přijatelné řešení současné guinejské krize. Chtěl bych Vás též ujistit, že i na nejvyšším stupni jednání v EU, tj. ministrů zahraničních věcí členských států, je průběžně a pravidelně vyhodnocována jak situace v Guineji, tak projednáván další společný postup s cílem co nejrychlejšího dosažení návratu k respektu základních lidských práv a k prosperitě Guinejské republiky.



S pozdravem

RNDr. Josef Rychtar

ředitel odboru Blízkého východu a Afriky

--------------------------------------------------------------------------------
Fotogalerie
Nejnovější články
Všechny zprávy ->