Skip to main content

Afrika na dosah ve školách ZŠ Polešovice a ZŠ Třinec

17.06.2013

Koncem května jsme se vydali přiblížit Afriku na Moravu dětem 2. stupně ZŠ Třinec (cca 300 dětí) a celé ZŠ Polešovice u Uherského Hradiště (cca 180 dětí). Obě školy mají u nás adoptované děti na dálku. Děti měly možnost shlédnout dokumenty Jak se žije v Africe nebo Afrika očima dobrovolníka, prohlédnout si výstavu fotografií a uměleckých předmětů z Guiney, zeptat se na vše, co je o životě v Africe zajímá.

V Polešovicích vše probíhalo v rámci projektového dne Afrika a do akce byli zapojeni nejen děti ale i celý učitelský sbor. Celou školou se prolínala tradiční africká hudba a mnoho dětí i učitelů přišli již z domova převlečeni za obyvatelé Afriky. Myslím, že kdyby se ocitli na africkém kontinentě, tak většina z nich by zapadla dokonale. Některé paní učitelky se vybavily i napodobeninou miminka uvázanou na zádech, čímž (aniž by zřejmě tušily) vystihly podobu žen-učitelek v Guinei. Obrázek guinejské paní učitelky, která má sebou při vyučování miminko je běžně k vidění.

Děti z Polešovic od nejmenších po ty nejstarší si postupně vyzkoušely, jak se žije mnohačlenné rodině na prostoru 10m2, mohly se obléknout do tradičních západoafrických oděvů, vyzkoušet si přivázat miminko (panenku) na záda, nosit vodu na hlavě, vytvořit si vlastní masku nebo si vyrobit hračky z improvizovaného smetiště.

.............................................................................................................

Byla jsem příjemně překvapená, jak nadšeně a se zájmem se děti i dospělí zapojili do všech navržených aktivit a workshopů, s jakou pozorností sledovali besedu a následně kladli spoustu chytrých otázek. Velmi jsem ocenila skvělou připravenost a organizaci učitelského sboru, díky které den Afriky proběhl v tvořivé a hravé atmosféře a poskytl dětem nové prožitky a poznání.

.............................................................................................................

Po skončení programu pro děti jsme ještě dlouho povídali se členy učitelského sboru o Africe a situaci ve světě vůbec. Všichni mi nakonec děkovali, ale Velký dík patří jim za jejich zájem, za to, že nejsou lhostejní, za jejich osobitý přístup ke vzdělání a dětem, který naplňuje motto "Škola hrou". Být blíže, neváhala bych poslat svou dcerku za vzděláním právě sem smiley

Ještě jednou tedy děkujeme za zprostředkování této obohacující zkušenosti a těšíme se na další spolupráci.

Během září budou v ČR na návštěvě dva guinejští koordinátoři. V případě zájmu o zprostředkování programu Afrika na dosah ve školách (ZŠ i SŠ) či pro veřejnost nás určitě kontaktujte co nejdříve. Nabízíme krátký program (45-60min.) v podobě představení projektů naší organizace (zejména Adopce na dálku) a života v Africe (resp. v Guineji) spojený s promítáním či delší program spojený s nejrůznějšími prožitkovými či vzdělávacími workshopy.

Více informací: info@wontanara.cz, tel: 604983875

 

Fotogalerie
Nejnovější články
Všechny zprávy ->