Skip to main content

Mírové hnutí varuje před stupňováním konfliktu

12.02.2006

Vypálení dánské ambasády v Sýrii ukázalo, jak špatně mohou věci dopadnout, pokud je silám, které chtějí vystupňovat konflikt, umožněno ovládnout běh událostí.

Humanisté se připojují k tiskovému prohlášení Nej til Krig a Iniciativy proti válce

Vypálení dánské ambasády v Sýrii ukázalo, jak špatně mohou věci dopadnout, pokud je silám, které chtějí vystupňovat konflikt, umožněno ovládnout běh událostí. Jyllands-Posten, Dansk Folkeparti (Lidová strana Dánska) a Dansk Front (Dánská fronta) uspěli ve společné snaze vytvořit si nepřítele, kterého potřebují.

Odmítáme démonizaci muslimů. Karikatury v Jyllands-Posten byly poslední kapkou, rozbuškou, jež roznítila frustraci: po 11. září 2001 začali být muslimové považováni za odpovědné za všechno možné zlo ve světě a stali se terčem pro zviditelňování rasistických politiků.

Na Blízkém Východě rozvířily karikatury nespokojenost s cizí dominancí a s vlastními režimy, nahromaděnou za mnoho let. Některé z těchto režimů vidí v tomto tématu šanci, jak lehce získat body. To samozřejmě neospravedlňuje pálení vlajek a vypalování ambasád.

Stejně tak chceme společně s mírovými hnutími v arabských zemích vzkázat všem Arabům a muslimům, že Dánové nejsou zlí lidé. Většina Dánů již dlouho požaduje návrat svých vojáků z Iráku. Desetitisíce lidí demonstrovalo proti irácké válce a světovému řádu, jak ho chtějí Bush, Blair a Fogh. Navzdory provokacím ze strany Jyllands-Posten, vlády a Dansk Folkeparti (Lidová strana Dánska) si většina Dánů nepřeje zesměšňování muslimů ani konflikt s nimi.

Nepotřebujeme obrazy nepřítele ani obětní beránky, ale vzájemný respekt.
Globální protiválečné hnutí na tomto principu vzniklo.

Toto je prohlášení, jež vydala na svých stránkách dánská protiválečná skupina Nej til Krig. K prohlášení se připojujeme. Chceme poukázat na nebezpečnost rasistických paušalizací, jako že islám je totožný s terorismem, což je poselství karikatur, nebo koncept "války civilizací" - zde chceme zdůraznit, že s útokem na Irák nesouhlasilo cca 80 % obyvatelstva ČR.

Domníváme se, že v případě publikování či nepublikování karikatur nejde o svobodu slova - publikovat rasistické vtipy nepatří v Evropě k dobrým zvykům již od konce druhé světové války. To samozřejmě neznamená, že se to neděje.
Až doposud však nikdo protesty proti nim za potlačování svobody slova neoznačoval.

Iniciativa proti válce, v Praze 12.2.2006
Fotogalerie
Nejnovější články
Všechny zprávy ->