Skip to main content

Článek o výstavě Keňa - země protikladů

08.09.2005

O výstavě fotografiií Lucie Ratulovskej v Muzeu Vyškovska s jejími organizátorkami z o.s. Vysokoškolští humanisté mluvila Petra Cidlinská z deníku Rovnost

Výstava v muzeu ukazuje dvě tváře Keni
Vyškov Turisticky atraktivní místa, ale i chudinské slumy a smutek v očích malých dětí. To vše návštěvníkům přibližuje výstava s příznačným názvem Keňa - země protikladů. Lidé se na ni mohou přijít podívat do malého přízemního sálu Muzea Vyškovska ve Vyškově.
„Chtěla jsem, aby vynikly všechny stránky této země. Aby tam byly slumy, děti, i bohatá města,“ přiblížila svůj záměr organizátorka výstavy Jana Modlitbová. Pro ni samotnou to byl první větší samostatný projekt v její dobrovolnické činnosti. „Jsem z této práce nadšená, dělám různé projekty s Afričany, a toto je zkrátka další krok,“ řekla Modlitbová. Ta snímky Lucie Ratulovskej z občanského sdružení Narovinu pro výstavu vybrala a opatřila texty.
„Výstava se týká hlavně adopce afrických dětí na dálku. Keňa, jak vychází z názvu výstavy, je země protikladů, narozdíl například od Guineje,“ řekla Eva Obořilová z pořádajícího sdružení Vysokoškolští humanisté a dodala: „V Guineji je chudoba, která je plošná. Keňa je však země, kde můžete najít bohatá centra měst a u nichž byste nepoznali, zda jste v Africe, Evropě nebo v Americe. Na druhou stranu tam ale najdete právě slumy, což jsou čtvrtě úplně těch nejchudších lidí. Jsou to velice smutná místa, ale v nich žije mnoho dětí. Lidé na výstavě tak mohou vidět, že Keňa není jen země, kam se jezdí na safari či se potápět na korálové útesy, ale je to i země, kde žijí děti, které mají problém chodit do školy.“
Výstavu však neuvidí jen návštěvníci vyškovského muzea. „Chceme z ní udělat putovní expozici a vidět by jí mohli lidé nejenom v České republice, ale i na Slovensku,“ doplnila Obořilová.

Podfoto: Snímky na výstavě Keňa - země protikladů si mohou lidé v přízemním sále Muzea Vyškovska prohlédnout do 21. září.
FOTO PETRA CIDLINSKÁ
Fotogalerie
Nejnovější články
Všechny zprávy ->