Skip to main content

Modelka se ocitla v roli fotografky

08.09.2005

Článek z deníku Rovnost od Petry Cidlinské
Vyškov Příjemná, skromná, inteligentní, se smyslem pro humor. Taková je podle lidí z Humanistického hnutí modelka a miss Helena Houdová. Mnoho o její povaze mohou říci i fotografie, které hnutí vystavuje v těcht

„Helena za námi v lednu na čtrnáct dní přijela do Guineje. Její návštěva měla dva důvody. Jednak přijela do Conakry navštívit svou adoptivní dceru, zároveň nám také pomohla prostřednictvím své nadace Slunečnice podpořit projekt, kterým je výstavba školy a multifunkčního centra v jedné z guinejských vesnic,“ řekla Eva Obořilová z Humanistického hnutí.
Vystavené fotografie vznikaly právě při této cestě. „Helena hodně fotí, protože hodně cestuje. Je velmi cílevědomá, věděla přesně, co chce nafotit, nedala se nikým odradit. Je to zkrátka člověk, který fotil všude, i tam, kde by si někdo jiný třeba netroufl,“ dodala Obořilová.
Lidé tak na modelčiných fotografiích uvidí Guineu bez příkras. „Je tu výběr fotek, které dokumentují reálný život v této zemi. Ve velké míře jsou na nich zachycené například děti, jejichž davem byla Helena neustále obklopená. Výstavu jsme navíc také doplnili o informace o tamní hospodářské a politické situaci. Lidé tu dále najdou i voskové batiky, které jsme z naší cesty přivezli,“ vysvětlila Obořilová.
Výstava ve vyškovském muzeu je další z řady akcí projektu Humanistického hnutí Afrika ve Vyškově. „Je to naše poslední zářijová akce, předtím se tu uskutečnila výstava Keňa - země protikladů a jednodenní setkání ve vyškovském zooparku. Naše snaha příblížit lidem Afriku a naše aktivity tím však zdaleka nekončí. V podzimních měsích by měl na vše navázat kurs pro dobrovolníky, v plánu máme i další projekty,“ dodala Obořilová.

Podfoto: Lidé ve Vyškově si mohou výstavu s názvem Guinea očima Heleny Houdové prohlédnout do 13. října. Tím však její představení nekončí, podle organizátorů by ji totiž postupem času mohli zhlédnout i obyvatelé dalších měst.
FOTO PETRA CIDLINSKÁ


Fotogalerie
Nejnovější články
Všechny zprávy ->